Drepturile muncii in Olanda

Drepturile muncii in Olanda
(pentru angajați străini)

2014

Ca angajați, suntem vulnerabili când nu ne cunoaștem drepturile. Asta fiind cu totul mai pertinent pentru muncitorii străini in Olanda, de care angajatorii abuzivi deseori profită. Asta poate fi datorită lipsei de informații disponibile asupra drepturilor de bază in limba nativă a salariatului, alta decât olandeza. Cu acest pamflet încercăm să schimbăm asta si să incurajăm solidaritatea între muncitori pentru a ne putea proteja împotriva anagajatorilor abuzivi. Vă rugăm sa împărțiți coținutul acestui pamflet cu colegii dvs.
Drepturile discutate in acest pamflet, reprezintă drepturile de bază ale angajatului. Va trebui să luptăm împreună dacă dorim să le extindem!

Pe site-ul nostru puteți găsi pamfletu nostru îm mai multe limbi , dacă doriți să adăugați o traducere, vă rugăm să ne trimiteți traducerea pe adresa prezentă pe pagina web

Timp de lucru si pauze

1 Un schimb nu poate depăși mai mult de 12 ore. O săptămână de lucru nu poate depăși mai mult de 60 de ore. Dacă munciți 60 de ore, aceste ore trebuiesc compensate, deoarece in medie nu puteți in mod legal muncii mai mult de 55 de ore in medie, pe o perioadă de 4 săptămâni. După 16 săptămâni acest număr se reduce la 48 de ore in medie.

2 Aveți dreptul la un minim de 30 de minute de pauză pentru fiecare 5 ore si jumătate pe care le munciți. ( acestă pauză este obligatorie!). Dacă munciți mai mult de 10 ore, pauza obligatorie crește la 45 de minute. Aceasta poate fi compusă din 3 pauze separate, a căte 15 minute într-o perioadă de 10 ore. Pauza nu este plătită.

Sănătate și siguranță

3 Un angajator este responsabil pentru sănătatea si siguranța angajaților lui. Asta însemnând furnizarea de echipamente de protecție, asigurea siguranței utilizării uneltelor sau vehiculelor folosite in scopul muncii, furnizarea instrucției necesare utilizării resurselor si uneltelor de muncă și, după caz, precauțiile necesare în cazul mânuirii substanțelor toxice.

4 Cănd sunteți incapabil fizic de a presta munca dvs., sunteți, în majoritatea cazurilor, îndreptățiți pentru a primi conediu medical plătit. În funcție de contractul pe care îl aveți cu angajtorul dvs., numărul zilelor de concediu medical poate varia.Luați in considerare în același timp că multe contracte stipulează, că primele două zile de concediu medical vor fi neplătite, așa zisele ’’wachtdagen’’

5 În legătură cu concediul medical plătit: dacă sunteți bolnav, angajatorul dvs. nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți natura bolii. Puteți desigur să faceți asta în mod voluntar, dar nu aveți obligativitatea legală.

Plată

6 Pentru muncitorii între vârstele îintre 23 și 67 de ani, salariul minim legal este de 8,63 € brut/ oră, bazat pe un contract de muncă de 40 de ore pe săptămână. Aceasta reprezintă 69.01 € pentru 8 ore de muncă, 345,05 € pentru o saptămână de muncă si 1495.20€ pe lună. Dacă nu sunteți plătit pe oră, ci pe ’’bucată’’, deci legat de randamentul de producție, atunci suma trebuie să fie echivalentă cu salariul minim, pe un ritm ‘’normal’’ de muncă.

Contracte

7 In principiu, un contract bazat pe înțelegere verbală, are aceasi validitate ca un contract scris. În același timp, va dificil să dovediți detaliile angajamentului căt timp nu există dovezi scrise. Vă recomandăm să cereți în scris detaliile contractului sau angajamentului dvs. de muncă in scris, pe hărtie sau în format digital.

8 Dacă angjatorul dvs. vrea să vă concedieze, va trebui să specifice asta în scris, incluzând motivul concedierii. Dacă nu apare în scris, contractul va continua iar angajatorul este obligat să plătească salariul dvs. Concedierea imediată este posibilă doar în timpul perioadei de probă.

9 Persoanele fără permis de reședință(verblijfsvergunning) sunt îndreptățite la salarii și protecția și siguranța muncii după sau în cursul unei perioade de muncă. De altfel, angajarea persoanelor fără drept de reședință este ilegal.

Faimoasele contracte de 0 ore.

10 În Olanda, contractele pot fi emise ‘’garantând’’ 0 ore de muncă. Din păcate, persoanele angrenate in contracte de acest fel, sunt obligate să presteze orele de muncă în funcție de dorințele patronului și când acesta consideră necesară munca. Pentru a demisiona din contracte de acest tip, trebuie să vă notificați angajatorul cu o lună înainte. În unele situații puteți sista munca imediat dar vă recomandăm să vă asigurați că nu exista stipulări in contracte in legătura cu aceasta posibilitate, sau lipsa ei ,pentru a evita probleme legale.

11 Există o altă stipulare importantă de reținut în cazul acestor tipuri de contracte. Dacă angajatul cu un astfel de contract lucrează mai multe ore, decăt cele contractate inițial pentru o perioadă de 3 luni, atunci media acestor ore lucrate se ve reflecta într-o modficare obligatorie in numărul orelor de lucru contractuale.

Sugestii pentru muncitori străini în Olanda

1 Faceți-vă contabilitatea! Păstrați fluturașele de salar, păstrați un registru al orelor muncite si păstrați orice notificări sau comunicări din partea angajatorului dvs. fie in scris sau digital. Să vă notați tot timpul adresele, numele și informațiile companiilor cu care ați lucrat.

2 Nu înmănați niciodată documentele dvs. angajatorilor, mai ales documentele de identificare, spre exemplu, pașaport. Sunt acte personale foarte importante și pot fi folosite pentru a vă constrânge în cazul angajatorilor abuzivi.

3 Nu semnați niciodată documente fără înțelegerea completă a ce este pentru ce semnați. Să cereți întotdeauna o copie într-o limbă pe care o vorbiți și înțelegeți si luați în considerare opțiunea de ajutor legal.

4 Stabiliți legături cu colegii dvs. din prima zi de lucru, schimbați numere de telefon si încercați să vă țineți la curent despre condițiile de lucru. Formați legături de solidaritate ca în caz de conflict să puteți să vă ajutați.

5 După terminarea contractului dvs. să vă asigurați că angajatorul dvs. v-a plătit toate sumele datorate inclusiv sporul de concediu, care ar trebui sa însumeze aproximativ 8% din salariul dvs. brut, căt si orice zile de concediu nefolosite pănă în momentul desfacerii contractului de muncă.

6 Munca dvs. se poate să fie sub protecția unui contract colectiv de muncă, în olandeză: CAO, Colectieve ArbeidsOvereenkomst. Dacă lucrați prin intermediu unei agenții de muncă, atunci CAO olandez pentru muncitori temporari se aplică. Variantele recente se pot găsi în engleză, poloneză și olandeză pe adresa www.abu.nl/publicaties/cao

7 Majoritatea muncitorilor sunt îndreptățiți să primească ‘’zorgtoeslag’’. Un sprijin financiar din partea guvernului olandez care vă poate achita până la 50% din plata poliței de asigurare medicală. Puteți aplica pe adresa: www.toeslagen.nl

8 Să vă asigurați ca primiți formularul jaaropgraaf de la angajatorul dvs. pentru a vă completa declarția fiscală. Formularele pot fi găsite pe: www.belastingdienst.nl/english , www.belastingdienst.nl/deutsch

Acest pamflet a fost publicat în Septembrie 2014. Pănă acum, informațiile ar putea fi învechite. Să vă consultați și din alte surse pentru a vă asigura că aveți informațiile corecte. Mai multe detalii puteți găsi pe adresa:
http://labourrights.vrijebond.org

În cazul în care aveți nevoie de ajutor, puteți să ne contactați pe adresa de mai jos:

Puteți să trecți și pe la bilbioteca noastră în zilele de sămbătă între 14.00 si 16.00 în Amsterdam.

Sunt multe grupuri si oameni implicați în organizația Vrije Bond în Olanda si în Belgia. Puteți să intrați în legătură cu noi la adresa www.vrijebond.org/groepen sau să ne scrieți la adresa secretariatului pentru a intra in legătură cu membrii noștrii în zona apropiată. secretariaat@vrijebond.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.