Drepturile muncii in Olanda

Drepturile muncii in Olanda


Drepturile muncii in Olanda (pentru angajați străini)


Prolog


Ca angajați, suntem vulnerabili atunci când nu ne cunoaștem drepturile. Asta fiind cu totul mai pertinent pentru muncitorii străini in Olanda, de care angajatorii abuzivi profită deseori. Asta poate fi datorită lipsei de informații disponibile asupra drepturilor de bază in limba nativă a salariatului, alta decât olandeza. Cu acest pamflet încercăm să schimbăm asta si să incurajăm solidaritatea între muncitori pentru a ne putea proteja împotriva angajatorilor abuzivi. Vă rugăm sa împărțiți conținutul acestui pamflet cu colegii dvs. Drepturile discutate in acest pamflet reprezintă drepturile de bază ale angajatului. Va trebui să luptăm împreună dacă dorim să le extindem!


Pe site-ul nostru puteți găsi pamfletul nostru în mai multe limbi, dacă doriți să adăugați o traducere vă rugăm să ne trimiteți traducerea pe adresa prezentă pe pagina web.


Publicat în 2014. Ultima modificare efectuată în aprilie 2020


Index


  • Contracte
   • Informații de bază
   • Contracte de zero ore
   • Terminarea contractului de muncă
    • Compensații
    • Perioadă de notificare
    • Protecția șomerului
  • Program
   • Program de lucru
   • Pauze
   • Ore suplimentare
  • Sănătate și siguranță
   • Informații de bază
   • Asigurare de sănătate
   • Hărțuire și abuz
   • Verificarea cazierului
  • Concedii
   • Concedii fără plată
   • Concedii de maternitate
   • Concedii cu plată
   • Concedii medicale
  • Economii
   • Plăți
   • Taxe
   • Salariu minim pe economie
  • Organizați-vă și luptați
   • Cum să obțineți ajutor
   • Sfaturi pentru dinamica locului de muncă
  • Reportare

Informații


Contracte


Informații de bază


In principiu, un contract bazat pe înțelegere verbală are aceeași validitate ca un contract scris. În același timp, este dificil să dovediți detaliile angajamentului căt timp nu există dovezi scrise. Vă recomandăm să cereți în scris detaliile contractului sau angajamentului dvs. de muncă in scris, pe hărtie sau în format digital!


Persoanele fără permis de reședință(verblijfsvergunning) sunt îndreptățite la salarii și protecția și siguranța muncii după sau în cursul unei perioade de muncă. (Angajarea persoanelor fără drept de reședință este totuși ilegal). Cu alte cuvinte, oricine domiciliază în Olanda se încadrează în legile curente, chiar dacă angajatorul/contractul spune diferit.


Dacă sunteți angajat în timp ce sunteți nedocumentat, angajatorul este cel care încalcă legea și singurul care poate fi amendat. În practică, acest lucru e greu de dovedit, deoarece angajatorii pot amenința cu concedierea și ar putea exista riscul deportării. Prin urmare, este recomandabil să solicitați asistența unui avocat (pro deo) (advocaat). Dacă există indicii de exploatare, este recomandabil să discutați acest lucru cu un avocat sau cu organizații specializate în acordarea de asistență victimelor traficului de persoane și ale exploatării prin muncă.


Nu semnați niciodată documente fără înțelegerea completă a ce semnați. Cereți întotdeauna o copie într-o limbă pe care o vorbiți și înțelegeți si luați în considerare opțiunea de ajutor legal.


În cazul în care nu dețineți o copie a contractului, solicitați-o via email. Dacă nu aveți un contract, vă puteți scrie propriul contract, incluzând tot ceea ce ați căzut de acord cu angajatorul, apoi puteți trimite acest contract angajatorului și puteți solicita o copie semnată. Nu trebuie să fie complicat sau scris perfect. Dacă acesta încă refuză să vă ofere o copie semnată, contractul pe care l-ați scris este valid dpdv. legal. Comunicați acest lucru angajatorului dvs. Dacă angajatorul nu respectă acest contract, contactați un avocat și dați angajatorul în judecată.


În cazul în care vă confruntați cu o cauză judiciară, nu uitați că ceea ce este considerat obligatoriu nu este doar contractul redactat, ci și corespondența scrisă cu angajatorul dvs. cu privire la acest subiect.


Link-uri utile:Contracte de zero ore


În Olanda, contractele pot fi emise și în sistemul 0 ore de muncă. Din păcate, persoanele angrenate in contracte de acest fel sunt obligate să presteze orele de muncă în funcție de dorințele patronului și când acesta consideră necesară munca. Pentru a demisiona din contracte de acest tip, trebuie să vă notificați angajatorul cu o lună înainte. În unele situații puteți sista munca imediat dar vă recomandăm să vă asigurați că nu exista stipulări in contracte in legătură cu această posibilitate sau lipsa ei pentru a evita probleme legale.


Există o altă stipulare importantă de reținut în cazul acestor tipuri de contracte. Dacă angajatul cu un astfel de contract lucrează mai multe ore decât cele contractate inițial pentru o perioadă de 3 luni consecutiv, atunci media acestor ore lucrate se ve reflecta într-o modficare obligatorie in numărul orelor de lucru contractuale!


Terminarea contractului de muncă


Încheierea unui contract de muncă, fie de către angajator, fie de către angajat, se poate face oral, pe scrisoare, pe fax sau prin e-mail. Desigur, problema cu încheierea unui contract oral este că va fi dificil de dovedit. Prin urmare, se recomandă să faceți acest lucru în scris dacă sunteți angajatorul și să solicitați acest lucru atunci când angajatorul dvs. vă concediază pentru a avea scrisă motivarea concedierii.


În mod normal, angajatorul are nevoie de un „permis de concediere” (ontslagvergunning) de la UWV pentru a vă concedia (de exemplu, din motive economice sau pentru o incapacitate pe termen lung de a lucra (langdurige arbeidsongeschiktheid). Cu toate acestea, angajatorul dvs. nu are voie să vă concedieze din cauza faptului că sunteți (temporar) bolnav sau nu puteți lucra sau când sunteți gravidă, indiferent dacă angajatorul a obținut un „permis de concediere” (ontslagvergunning) de la UWV.


O altă modalitate de a pune capăt contractului este dizolvarea acestuia de către un judecător (kantonrechter).


Angajatorul dvs. vă poate concedia imediat (op staande voet) din urmănd motive precum: furt, insultă gravă, fraudă, agresiune sau refuzul de a lucra.


Regula generală este că angajatorul trebuie să precizeze motivul dismisiei imediate in momentul când iese la iveală motivul urgent. În calitate de angajat, puteți lupta această concediere imediată din motive urgente în fața instanței civile (kantongerecht).


De asemenea, este posibil să fiți de acord cu angajatorul dvs. să vă încetați prematur contractul de muncă și, din anumite motive, să regretați decizia dvs. Acest lucru se face în mod normal printr-un acord scris de soluționare (vaststellingsovereenkomst). Aveți întotdeauna două săptămâni din momentul în care dvs. și angajatorul dvs. ați semnat acordul de soluționare pentru a reveni la decizia dvs. Dacă angajatorul nu v-a notificat aceste două săptămâni, aveți trei săptămâni. Nu este necesar să expuneți niciun motiv pentru care ați revenit la decizia dvs., dar trebuie să vă informați angajatorul în acest sens în scris (revocând sau dizolvând acordul). Contractul dvs. de muncă va continua apoi așa cum a fost.


Contractele de muncă pentru o perioadă determinată de timp (bepaalde tijd) timp de 6 luni sau mai mult, angajatorul trebuie să vă anunțe dacă dorește să vă prelungească contractul și, dacă da, pentru cât timp, cu o lună înainte de încheierea contractului. Dacă nu face acest lucru, trebuie să vă plătească o amendă, care este echivalentul unei salarii de o lună. Dacă nu o face la timp, amenda va fi proporțională.


Compensații

Renunțarea locului de muncă nu aduce cu sine nicio compensare. Totuși, aveți dreptul la plata indemnizației de concediu (în jur de 8% din valoarea salariului brut).Renunțarea la un loc de muncă sau concedierea nu constitue nicio diferență atunci când vine vorba de obținerea acestei sume. Verificați-vă contractul și/sau convenția colectivă de muncă, ar putea exista dispoziții în plus.


Perioadă de notificare

Contractul dvs. ar trebui să aibă o clauză privind perioada de notificare. Atunci când nu există nicio clauză privind acest aspect, dpdv. legal nu există niciun minimum, ceea ce înseamnă că vă puteți da demisia oricând. Aceasta înseamnă că vă puteți da demisia pe loc, consecințele totuși sunt următoarele: nu veți putea primi ajutor social sau indemnizație de tranziție, iar în cazul în care o dețineați deja, o veți pierde.


Ar trebui să luați în considerare faptul că atunci când perioada de notificare este de o lună sau mai mult, cel mai probabil se referă la o lună calendaristică întreagă. Asta înseamnă că nu contează în care zi a lunii vă anunțați demisia, va trebui să munciți cel puțin și luna următoare întreagă. În orice caz, contractul dvs. ar trebui să fie explicit în ceea ce privește durata acestuia (pentru o lună calendaristică sau pt 30 de zile). Dacă contractul dvs. este temporar dar continuați să desfășurați aceeași activitate după data expirării, contractul este reînnoit pentru aceeași durată stabilită inițial. După trei ani contractul dvs. temporar este schimbat de către lege într-un contract permanent.


Link-uri utile:Protecția șomerului

Deși prin lege sunteți mereu asigurat în cazul unei situații de șomaj, există câteva cazuri de luat în considerare ca să puteți beneficia de acest ajutor:


În cazul în care vă dați demisia, cel mai probabil nu aveți dreptul la ajutor social, există totuși cazuri extreme ca: boală, hărțuire etc.


Atunci când sunteți concediat din vina dvs., nu aveți dreptul la protecția șomajului. În cazul în care ați fost concediat pe baza unei scuze inventate (ilegale) considerați ideea de a riposta.


Atunci când o companie dispută concedierea, menționând că nu vă concediază din vina dvs., (motive terțe ca o situație economică precară de ex.) sau vă expiră contractul, atunci aveți dreptul la protecția șomajului dacă îndepliniți anumite condiții. Aceste condiții sunt următoarele: trebuie să fiți apt de muncă și în ultimele 36 de săptămâni ați lucrat cel puțin 26 din ele.


Puteți primi maxim 3 luni de șomaj dacă ați lucrat un minimum de 26 de săptămâni din ultimele 36. În cazul în care ați lucrat cel puțin 4 ani în ultimii 5 ani puteți primi cel puțin un an de șomaj.


Program


Program de lucru


Un schimb nu poate depăși mai mult de 12 ore. O săptămână de lucru nu poate depăși mai mult de 60 de ore. Dacă munciți 60 de ore, aceste ore trebuiesc compensate, deoarece in medie nu puteți in mod legal munci mai mult de 55 de ore în medie pe o perioadă de 4 săptămâni. După 16 săptămâni acest număr se reduce la 48 de ore in medie.


Pauze


Aveți dreptul la un minim de 30 de minute de pauză pentru fiecare 5 ore si jumătate pe care le munciți. ( acestă pauză este obligatorie!). Dacă munciți mai mult de 10 ore, pauza obligatorie crește la 45 de minute. Aceasta poate fi compusă din 3 pauze separate, a căte 15 minute într-o perioadă de 10 ore. Această pauză nu este plătită.


Ore suplimentare


Atunci când vine vorba de ore suplimentare (muncă peste program) puteți găsi regulile privind acestea în CAO-ul dvs, contractul sau în regulile companiei. Pe lângă asta, nu puteți fi forțat să munciți peste program. Puteți munci doar când și pentru câți bani/zile libere doriți. Există reguli privind maximul numerelor de ore per zi (incluzând ore suplimentare) permise: 12 ore per schimb și 60 ore per săptămână, 11 ore de odihnă după un schimb și un weekend de 36 de ore. Reguli speciale pentru minori și gravide se aplică. Țineți minte că există multe locuri de muncă cu excepții.


Link-uri utile:Sănătate și siguranță


Informații de bază


Un angajator este responsabil pentru sănătatea si siguranța angajaților lui. Asta înseamnă furnizarea de echipamente de protecție, asigurarea siguranței utilizării uneltelor sau vehiculelor folosite in scopul muncii, furnizarea instrucției necesare utilizării resurselor si uneltelor de muncă și, după caz, precauțiile necesare în cazul mânuirii substanțelor toxice.


Asigurare de sănătate


Oricine rezidă în Olanda ar trebui să dețină asigurare privată de sănătate. Este datoria dvs. să alegeți și să semnați un contract cu compania de asigurări preferată.


Majoritatea muncitorilor sunt îndreptățiți să primească ‘’zorgtoeslag’’. Un sprijin financiar din partea guvernului olandez care vă poate achita până la 50% din plata poliței de asigurare medicală. Puteți aplica pe adresa: www.toeslagen.nl.


Hărțuire și abuz


Nu înmănați niciodată documentele dvs. angajatorilor, mai ales documentele de identificare, spre exemplu, pașaport. Sunt acte personale foarte importante și pot fi folosite pentru a vă constrânge în cazul angajatorilor abuzivi.


În cazul în care sunteți victima unei hărțuiri, există factori multipli de luat în considerare.


În primul rând, găsiți aliați printre colegii/colegele dvs. care se simt la fel. Împreună, efectueați o listă de cereri și un plan de acțiune. Gândiți-vă cum ar putea fi îmbunătățite lucrurile pentru dvs. într-un mod practic.


Apoi puteți decide să discutați direct cu managerul dvs. pentru a le da șansa de a se îmbunătăți. Dacă nu funcționează sau nu vă simțiți în siguranță să faceți asta, puteți apela la ‘Vertrouwenspersoon’ (‘persoană de încredere’) sau la Ondernemingsraad (consiliul companiei). Acestea sunt poziții oficiale și ar trebui să fie menționat undeva despre cine este vorba. În final, puteți merge la departamentul de Resurse Umane sau la un manager cu o funcție mai înaltă.


În orice caz, fiți pregătiți să nu primiți o soluție satisfăcătoare. Persoanele de încredere sunt acolo doar să asculte și nu au putere. Nici Ondernemingsraad, care este responsabil pentru menținerea activităților companiei în conformitate cu protocoalele și regulile interne preexistente. Departamentul de resurse umane și alți manageri nu sunt în general interesați să ajute alți oameni, nu este în propriul lor interes și nici nu sunt plătiți pentru așa ceva. Așa că să nu aveți prea multe așteptări și să nu consumați prea multă energie pe procesul oficial pentru că vă va extenua. Gândiți-vă înainte de toate: dacă nu primesc ceea ce doresc, ce pot și ce vreau să fac? Atunci când oamenii lucrează împreună, rezultate au fost obținute prin acțiuni directe precum greve sau proteste. Dacă asta e ceea ce vă doriți, contactați-ne prin e-mail.


Dacă nu obțineți rezultate și nu puteți colabora cu alți colegi, o altă opțiune este să vă luați concediu medical pe bază de stres, de care cel mai probabil suferiți. Apoi vă puteți relaxa puțin. Dacă aveți un contract standard (nu printr-o agenție), asta înseamnă că nu puteți fi concediat. CITIȚI PRIMA OARĂ CONTRACTUL DUMNEAVOASTRĂ! După două săptămâni veți fi rugat să consultați un doctor HR căruia îi puteți spune ce vă cauzează stres. Puteți face un plan de acțiune pentru a îmbunătăți acest lucru și a vă putea întoarce la muncă. Puteți desigur întinde lucrurile cât este necesar să căutați un alt loc de muncă, bucurându-va de 70% plată a concediului medical în acest timp.


Link-uri utile:Verificarea cazierului


O companie vă cere deseori o așa numită ‘VOG’ (Declarație de conduită). Pentru unele profesii este obligatorie. Un serviciu al guvernului numit Justis verifică dacă aveți cazierul curat în domenii relevante pentru jobul pe care îl doriți. Declarația este apoi trimisă la domiciliu, nu la angajator. Apoi puteți trimite rezultatul către angajator. Dacă nu primiți o declarație pozitivă, NU înseamnă în mod special că angajatorul vă poate concedia. Nu acceptați pur și simplu deoarece trebuie motivată separat. Pentru VOG guvernul verifică doar cazierul dvs., nu și al familiei.


Poate să există și o investigație mai detaliată numită ‘Antecedentenoderzoek’ (verificarea antecedentelor). Aceasta este mai extensivă și poate include familia și este efectuată de detectivi privați.


Link-uri utile:Concedii


Concedii fără plată


Legea olandeză nu cuprinde concediile fără plată, totuși unele CAO-uri au clauze pentru aceste cauze. Dacă aparțineți de un CAO cel mai bine verificați-l. În orice caz, deși nu foarte des, în unele companii se poate aranja o înțelegere separată cu managementul pentru a primi un concediu fără plată. Există două cazuri acoperite de către legea olandeză: concediul de maternitate și îngrijirea unei persoane grav bolnave, aceste cazuri sunt destul de complexe și este mai bine să cereți sfaturi legale profesionale.


Concedii de maternitate


Angajatele gravide au dreptul la concediu pre și postnatal pentru cel puțin 16 săptămâni. Puteți solicita concediu de maternitate cu cel puțin șase săptămâni înaintea termenului de livrare dar nu ar trebui să înceapă mai târziu de patru săptămâni înainte să dați naștere. După naștere aveți mereu dreptul la cel puțin zece săptămâni de concediu maternal, chiar dacă bebelușul a fost născut după termen. În timpul concediului veți primi o indemnizație ce compensează salariul dvs. până la o anumită sumă. Dacă partenerul dvs a dat naștere aveți dreptul la 5 zile de concediu paternal (5 săptămâni începând cu iulie 2020) iar acest concediu este plătit.


Concediu pentru creșterea copiluluo: Aveți dreptul la concediu pentru creșterea copilului atunci când ați lucrat pentru același angajatoru pentru cel puțin 1 an și aveți grijă de un copil sub 8 ani. Ambii părinți au dreptul la acest concediu. Dacă aveți mai mulți copii, puteți lua concediu pentru creșterea copilului pentru fiecare copil separat. Aveți de asemenea dreptul la concediu pentru copiii adoptați, în asistență parentală sau copii vitregi atât timp cât puteți demonstra că locuiți împreună. Aveți dreptul la concediu de creșterea copilului până la un maxim de 26 x orele muncite suplimentar. Aranjamentul normal înseamnă că pentru șase luni veți munci doar jumătate din orele normal de lucru. De exemplu, dacă munciți 32 ore pe săptămână, pentru șase luni munciți 16 ore per săptămână primind în același timp 16 ore de concediu de creștere a copilului pe săptămână. Acest concediu este fără plată.


Concedii cu plată


Concediul anual reprezintă 8% din salariul dvs, anual brut. Pentru acea sumă va trebui să plătiți taxe. Procentajul plătit pentru concediul anual variază (în 2019) între 36,65% și 51,75%.


Concedii medicale


Atunci când sunteți incapabil fizic sau psihic (inclusiv stres sau frică) să vă desfășurați activitatea, aveți dreptul cel mai probabil la concediu medical cu plată. În funcție de contract, suma de care puteți beneficia diferă. Luați în considerare că în multe contract stipulează că nu veți primi plată pentru primele două zile, acestea se numesc wachtddagen (zile de așteptare).


În legătură cu concediul medical plătit: dacă sunteți bolnav, angajatorul dvs. nu are dreptul să vă ceară să dezvăluiți natura bolii. Puteți desigur să faceți asta în mod voluntar, dar nu aveți obligativitatea legală. Vă recomandăm să nu intrați într-o dispută și să lăsați angajatorul să urmeze procedura legală.


Aveți dreptul de a nu dezvălui natura condiției dvs. medicale și nu sunteți obligat să raportați un concediu medical angajatorului. Dar multe companii au contracte cu terțe părți, așa numiții ‘Bedrijfartsen’ (doctori ai corporației) care vă pot cere să dovediți că sunteți bolnavi. Aceste companii nu pot împărtăși cu compania dvs. natura bolii dvs, vor motiva doar dacă sunteți sau nu bolnav.


Atunci când suferiți de o condiție medicală sau o boală, legea olandeză susține că în primele 104 săptămâni (2 ani) de boală/dizabilitate angajatul are dreptul la un minim de 70% din salariu. Dacă acest 70% este mai puțin decât minimul pe economie, angajatul are dreptul la salariul minim pe economie. Verificați întotdeauna CAO-ul din moment ce ar putea oferi un raport mai avantajos pentru dvs.


Doar în cazuri extrem de rare sau după 2 ani de boală puteți fi concediat în timpul desfășurării concediului de boală. În general, după legea olandeză, există interdicții împotriva terminarea unui contract pe durata bolii unui angajat (în olandeză: ‘opzegverbod tijdens ziekte’). Aceasta este o regulă foarte strictă în Olanda și este aproape imposibil să se devieze de la aceasta.


Cu toate acestea, puteți fi concediat în timp ce sunteți bolnav dacă angajatorul dvs. pretinde alte motive. Cu toate acestea, acest lucru ar presupune solicitarea unui judecător să desființeze contractul și va avea ca rezultat o refuzare din partea judecătorului, deoarece va lua în considerare faptul că sunteți bolnav.


Economii


Plăți


După terminarea contractului dvs. să vă asigurați că angajatorul dvs. v-a plătit toate sumele datorate inclusiv sporul de concediu, care ar trebui sa însumeze aproximativ 8% din salariul dvs. brut, căt si orice zile de concediu nefolosite pănă în momentul desfacerii contractului de muncă. Dacă există alte costuri (‘eindafrekening’) acestea trebuie plătite în maxim o lună de la încetarea contractului.


Link-uri utile:Taxe


Să vă asigurați ca primiți formularul ‘jaaropgraaf’ de la angajatorul dvs. pentru a vă completa declarația fiscală. Deseori, acestea sunt deja completate în formularul online pt. declararea taxelor. Formularele pot fi găsite în secțiunea de link-uri.


În cazul în care vă mutați în altă țară și doriți solicitarea unui ramburs de la Belastingdienst, puteți cere o calculare anticipată a taxelor dvs. sau puteți aștepta până la începutul anului următor, după care puteți solicita rambursul. Țineți în minte că în primul an în care vă calculați taxele veți fi nevoit să completați formularul ‘M’ în format fizic în loc de varianta online.


Înțelegerea unei foi de plată în Olanda poate fi o căutare și multe concepte pe care le veți vedea în plățile dvs. de plată pot suna klingon. O postare care explică principalele puncte ale unei foi de plată poate fi găsită în secțiunea cu link-uri


Dacă aveți o dizabilitate parțială taxele dvs. sunt afectate, puteți deduce niște costuri de sănătate. Cel mai bine este să consultați federația corespunzătoare dizabilității dvs. pentru sfaturi. Căutați ‘patientenvereninging’ sau ‘belangenvereniging’ + numele dizabilității în olandeză. O asociație generală privind boli cronice sau dizabilități este următoarea: https://iederin.nl/


Link-uri utile:Salariu minim pe economie


Pentru muncitorii cuvârstele între 23 și 67 de ani, salariul minim legal este de 8,63 € brut/ oră, bazat pe un contract de muncă de 40 de ore pe săptămână. Aceasta reprezintă 69.01 € pentru 8 ore de muncă, 345,05 € pentru o saptămână de muncă si 1495.20€ pe lună. Dacă nu sunteți plătit pe oră, ci pe ’’bucată’’, deci legat de randamentul de producție, atunci suma trebuie să fie echivalentă cu salariul minim, pe un ritm ‘’normal’’ de muncă.


Organizați-vă și luptați


Cum să obțineți ajutor


Dacă aveți nevoie de un consultant pe probleme legale, puteți încerca să obțineți un avocat de la ‘advocaten locket’. Prima consultație cu un avocat o puteți găsi în acest loc, este întotdeauna gratis și fără obligații. Avocatul vă poate ajuta să obțineți suport pentru costurile legale. Pentru a obține acest suport nu puteți avea un venit înalt sau economii. Cu un venit de peste €27.300 euro (o singură persoană) sau economii de peste €30.360 euro (ultima modificare a acestor sume a fost în 2019 și se poate schimba) nu veți primi niciun fel de suport. Mai puține venituri/economii = o îndemnizație mai mare.


Link-uri utile:Sfaturi pentru dinamica locului de muncă


Faceți-vă contabilitatea! Păstrați fluturașele de salar, păstrați un registru al orelor muncite si păstrați orice notificări sau comunicări din partea angajatorului dvs. fie in scris sau digital. Să vă notați tot timpul adresele, numele și informațiile companiilor cu care ați lucrat.


Stabiliți legături cu colegii dvs. din prima zi de lucru, schimbați numere de telefon si încercați să vă țineți la curent despre condițiile de lucru. Formați legături de solidaritate ca în caz de conflict să puteți să vă ajutați. Sunteți mai puternici împreună decât singuri.


Munca dvs. se poate să fie sub protecția unui contract colectiv de muncă (în olandeză: CAO, Colectieve Arbeids Overeenkomst.) Dacă lucrați prin intermediul unei agenții de muncă, atunci CAO olandez pentru muncitori temporari se aplică. Variantele recente se pot găsi în engleză, poloneză și olandeză pe adresa www.abu.nl/publicaties/cao


Reportare


Puteți face o plângere împotriva angajatorului la guvern dar cel mai probabil nu va aduce niciun rezultat (și nimic nu se va întâmpla, exceptând poate în cele mai extreme situații). Altă opțiune pe care o puteți avea este raportarea situației către uniune (ar trebui). Aflați care uniune este activă în branșa dvs. Există o uniune mare pe nume FNV


Dacă problemele din compania dvs. au un impact social sau etic major, raportarea acelor probleme ar putea implica acțiuni și cunoștințe specifice (ați putea fi un avertizor). Puteți contacta https://www.huisvoorklokkenluiders.nl pentru sfaturi și ajutor (procedați cu mare grijă totuși)


Din momentul raportării unei probleme, instituțiile guvernamentale sau uniunile nu vor avea voie să vă dezvăluie numele angajatorului. Dar există mereu o șansă ca lucrurile să nu meargă conform planului (deși instituțiile au de obicei grijă să evite acest lucru, uniunea sau guvernul ar putea dezvălui numele dvs. din greșeală). Dacă sunteți un avertizor ar trebui să luați măsuri extra de precauție. Este important să luați în considerare că este un proces ce implică o grămadă de răbdare și tărie emoțională (de asemenea riscați să vă încredeți prea mult în procesul reportării și să vă afecteze.)


Link-uri utile:Epilog


Acest pamflet a fost publicat în Septembrie 2014. Pănă acum, informațiile ar putea fi învechite. Să vă consultați și din alte surse pentru a vă asigura că aveți informațiile corecte.


Mai multe detalii puteți găsi pe adresa:


https://labourrights.vrijebond.org/


NOTĂ: NU suntem un ONG sau o organizație caritabilă, suntem anarhiști și lucrăm într-un sistem bazat pe self-management și suport reciproc. Dacă aveți probleme la locul de muncă nu ezitați să ne contactați, împreună putem riposta. Dacă nu aveți probleme la muncă (pax socialis) dar nu sunteți de acord cu această societate capitalistă unde valoarea vă este dictată de posesii, puteți veni de asemenea să ne cunoașteți: împreună suntem mai puternici și putem lupta împotriva celor care exploatează umanitatea.


Anarchistische Groep Amsterdam – Vrije Bond


aga@agamsterdam.org


http://agamsterdam.org


Cod poștal 16521


1001 RA Amsterdam


Puteți să treceți și pe la bilbioteca noastră în zilele de sămbătă între orele 14.00 si 16.00 în Amsterdam


Sunt multe grupuri si oameni implicați în organizația Vrije Bond în Olanda si în Belgia. Puteți să intrați în legătură cu noi la adresa:


Groepen


Sau să ne scrieți la adresa secretariatului pentru a intra in legătură cu membrii noștrii în zona apropiată:


secretariaat@vrijebond.nl


Dacă parte din acest document este în engleză, este din cauză că ne lipsesc niște traduceri în limba curentă. Dacă doriți să colaborați pentru terminarea acestei traduceri, puteți vizita http://167.71.69.177:8088/projects/aga/labour-rights/ unde veți găsi o platformă de traduceri unde puteți încărca traduceri dvs. pentru textul lipsă sau puteți sugera modificări/îmbunătățiri asupra textului existent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *